Hebt u in 2022 zonnepanelen gekocht met 21% BTW? Als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u die BTW (geheel of gedeeltelijk) terugvragen. Dat kan tot 30 juni 2023. Bent u nog geen ondernemer voor de BTW, dan kunt u het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ naar de Belastingdienst sturen. Dit moet uiterlijk 30 juni 2023 binnen zijn.

In 2022 zonnepanelen met 21% BTW aangeschaft
U kunt BTW terugvragen als u aan alle voorwaarden hieronder voldoet:

  • uw naam staat op het energiecontract
  • uw naam staat op de factuur van de zonnepanelen
  • u wekt stroom op en levert een deel hiervan terug aan uw energiebedrijf
  • u doet niet mee aan de kleineondernemersregeling (KOR)

Doet u al minstens 3 jaar mee aan de KOR? En wilt u BTW voor de aanschaf van zonnepanelen terugvragen? Dan moet u zich eerst afmelden van de KOR. Meldt u zich niet op tijd af? Soms krijgt u dan slechts een gedeelte van de BTW terug, of helemaal niets.

Stappenplan
Bent u al geregistreerd als BTW-ondernemer? Sla dan stap 1 en 2 over en ga direct naar stap 3. U bent BTW-ondernemer als u een BTW-identificatienummer hebt.

  1. Verstuur het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders. 
  2. Geef uw rekeningnummer door. 
  3. Vul uw btw-aangifte in. 

Bent u zzp'er, of hebt u een eenmanszaak? De BTW die u vanwege de opgewekte stroom aan de Belastingdienst moet afdragen, telt u dan op bij uw gewone omzet. En de BTW die u voor de zonnepanelen mag terugvragen, telt u op bij uw zakelijke voorbelasting.

Let op: Vanaf 1 januari 2023 is het BTW-tarief voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning 0%. Koopt u een nieuwbouwwoning met geïntegreerde zonnepanelen? Dan betaalt u toch 21% BTW over de geïntegreerde zonnepanelen omdat ze onderdeel zijn van de nieuwbouwwoning. Voor de gehele levering geldt daarom het 21%-tarief.